
Hielspoor behandeling met shockwave therapie, de oplossing?
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Spina calcanei, de Latijnse benaming voor hielspoor, is één van de meest voorkomende aandoeningen bij mensen die actief sporten en wandelen.
Voor een hielspoor behandeling bestaan verschillende oplossingen, maar veruit de meest efficiënte behandeling voor hielspoor is shockwave therapie (ESWT : Extracorporeal ShockWave Therapy).
De termen hielspoor en fasciitis plantaris worden overigens vaak door elkaar gebruikt, waarover hieronder meer.
​
Wat is hielspoor nu precies?
Het is een aandoening die getypeerd wordt door een verkalking van de verbinding tussen het hielbeen en het bindweefsel, aan de onderkant van je voet.
Op een röntgenplaat zie je een "spina calcanei" als een typisch puntvormig uitsteeksel vlak onder de voet.
De oorzaak is een continue calciumafzetting onderaan de voet, bijvoorbeeld door langdurige en herhaaldelijke belasting van de voet.
Het is daarom dat een hielspoor zo vaak voorkomt bij sporters.
​
De aandoening hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar vaak ondervindt de patiënt er wel last van.
Een dokter zal in de eerste plaats vooral rust en speciale oefeningen voorschrijven, maar ook methodes zoals shockwave als behandeling bij hielspoor kunnen erg goed werken.
​
Hielspoor behandelen kan in verschillende gradaties gebeuren :
Wil je gewoon de pijn voor een korte tijd verzachten, dan kan het helpen om gewoon wat ijs op je voet te leggen.
Vaak is dit al genoeg om de ergste pijn te verhelpen, maar een permanente oplossing is het natuurlijk niet.
​
Je kan de klacht ook behandelen met versterkende oefeningen die je helpen de druk van je hielen af te nemen en op te vangen met de spieren van je kuit.
Alsook speciale schoenen en zolen kunnen je helpen te pijn te verzachten.
​
Je kan kiezen voor een andere hielspoor oplossing of een combinatie van therapieën.
Shockwave therapie als hielspoor behandeling heeft het voordeel dat het ongevaarlijk is en de verkalking kan vergruizen.
Veel patiënten melden dat ze al na enkele behandelingen de pijn voelen verlichten.
In veel gevallen is shockwave therapie dus een uitstekend alternatief voor een operatie of op z’n minst een krachtige aanvulling bij kinesitherapie, steunzolen en rust om te genezen van deze aandoening.
​
Wat is de oorzaak en wat te doen bij hielspoor en fasciitis plantaris?
Het antwoord op de vraag wat is hielspoor, is gemakkelijker te geven dan het antwoord op de vraag wat te doen bij hielspoor.
Eerst zullen we het verschil uitleggen tussen de twee bovengenoemde aandoeningen.
​
Fasciitis plantaris, oftewel een ontsteking van het peesblad onder de voet, is de meestvoorkomende oorzaak van pijn aan de hiel.
Hielspoor, een verkalking van de aanhechting van het peesblad, komt minder vaak voor.
Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst een tiende van alle mensen ooit last krijgt van plantaire fasciitis.
Dat percentage is nog hoger bij mensen die in een bepaalde risico-categorie zitten, bijvoorbeeld : mensen die vaak lange tijd moeten rechtstaan, een slechte houding hebben of lijden aan obesitas.
Als behandeling wordt in dat geval vaak een verandering van de levensstijl voorgeschreven voordat men overgaat naar andere methoden, zoals shockwave therapie voor het behandelen van fasciitis plantaris.
De pijn die gepaard gaat met fasciitis plantaris is erg typisch. Zo gaat het meestal om een scherpe pijn in de eerste paar passen van de dag en wordt de pijn doffer naarmate de dag vordert.
Mensen die lijden aan fasciitis plantaris hebben het vooral moeilijk met de zogenaamde dorsiflexie van de voet. Dat wil zeggen dat je je voet moeilijk omhoog kan buigen, dus naar je scheenbeen toe. Dit doet vaak erg veel pijn.
Hielspoor en fasciitis plantaris worden veroorzaakt door overbelasting van de voet, bijvoorbeeld door sport. Vooral voetballers en hardlopers hebben een groot risico op het ontwikkelen van een van deze aandoeningen. Maar ook mensen die lijden aan overgewicht, of mensen die vaak hakken dragen bevinden zich in een hogere risico-categorie.
Verder wordt een hielspoor nog geassocieerd met een slechte houding en slechte positionering van de voet, bijvoorbeeld bij mensen met platvoeten.
De pijn die gepaard gaat met hielklachten is vaak intenser in de ochtend. Vaak doet het pijn om te rennen, te lopen of om zware voorwerpen te tillen waardoor er meer druk op de hiel komt te staan.
​
Hoe werkt shockwave therapie bij hielspoor?
Shockwave therapie voor hielspoor werkt heel anders dan shockwave voor bijvoorbeeld nierstenen.
Bij een hielspoor behandeling is het eigenlijk vooral belangrijk dat je het genezingsproces van je eigen lichaam een handje helpt.
Je lichaam is wel degelijk goed uitgerust om zelf op te knappen van zo’n hielspoor, het heeft soms alleen een beetje hulp nodig.
De shockwaves zorgen ervoor dat je lichaam al zijn capaciteiten voor herstel focust op de behandelde plek.
Dat gaat gepaard met toevoer van nieuwe voedingsstoffen en de vorming van nieuwe bloedvaten in het getroffen gebied.
Al die dingen helpen je om de hielspoor sneller te doen genezen. Na enkele sessies waarin je met shockwave behandelt wordt, is het grootste deel van de pijn waarschijnlijk helemaal verdwenen.
​
Shockwave therapie bij fasciitis plantaris
Plantaire fasciitis is een veelvoorkomende aandoening die pijn in de hiel en de onderkant van de voet veroorzaakt.
De aandoening wordt ook soms fibromatose of in het Engels jogger’s heel genoemd, en eigenlijk gaat het om een peesbladontsteking van het bindweefsel onderaan de voet. Dit bindweefsel ligt rondom de spieren in je voet en geeft extra steun en bescherming aan de ingewikkelde structuren in je voet.
Zo’n bindweefsel wordt ook wel fascie genoemd en het bindweefsel onderaan krijgt de naam plantaire fascie. Vandaar de naam van de aandoening dus. Niet zelden gaat het om een slepende ontsteking die maar moeilijk helemaal te genezen valt. Daarom kan extracorporeal shockwave therapie bij fasciitis plantaris een goede keuze zijn, want zo kan je de aandoening op een blijvende en veilige manier aanpakken.
​
Andere behandeling
De behandeling van plantaire fasciitis kan je soms nauwelijks een echte behandeling noemen.
Aangezien een aantal gevallen van de aandoening vanzelf verdwijnen, kiest niet iedereen ervoor om een echte behandeling met pijnstillers, fysiotherapie, een operatie of ESWT (shockwave therapie) te volgen bij fasciitis plantaris.
Rust en enkele sterkende oefeningen zijn in sommige gevallen dan ook de enige adviezen die nodig zijn om de aandoening te genezen.
En enkele dokters staan sceptisch tegenover meer drastische behandelingen van plantaire fasciitie.
Het blijft echter wel een feit dat de aandoening bij sommige mensen niet vanzelf geneest. In die gevallen is shockwave therapie voor fasciitis plantaris wellicht de beste oplossin.
Het is een behandeling die geen risico met zich meebrengt en goede resultaten geeft.
​

